מה אתם באמת יודעים על נבחרת מקדוניה?
במוק' המונדיאל הם סיימו ב-2:2 מול הולנד, החלוץ שלהם, גוראן פאנדב, כבש 14 שערים העונה בלאציו והשוער סיכם בהרצליה. רוצים לדעת עוד? כנסו
שי לב
|

גוראן פאנדב. הבניון של מקדוניה (רויטרס)
משחקה של נבחרת ישראל מול מקדוניה הוא אחד המשחקים המכריעים שלה בקמפיין. כל תוצאה פרט לניצחון בסקופיה תחסל כמעט לחלוטין את סיכויי הנבחרת להגיע ליורו 2008 והיא תצטרך גם לעשות זאת ללא יוסי בניון וטל בן-חיים המוצהבים.
רגע לפני אותו מפגש הגיע הזמן להכיר את הנבחרת הצנועה, שעבור רבים מאיתנו היא כמעט אלמונית לחלוטין. אם חשבתם שמדובר רק בלסמן "וי" על עוד משחק, אז כדאי מאוד שתקראו את ההמשך.
מה זה בכלל מקדוניה?
מקדוניה היא מדינה השוכנת במזרח אירופה, ללא מוצא לים, וגובלת עם יוון בדרום, אלבניה במערב, סרביה בצפון ובולגריה במזרח. השם המוכר שלה באופ"א הוא לא אחר מאשר "הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר של מקדוניה", שם אולי קצת ארוך, אבל טומן בחובו גם שיעור קצר בהיסטוריה.
הרפובליקה קיבלה עצמאות ב-1991 בעקבות פירוק הפדרציה של יוגוסלביה והיא נרשמה באופן רשמי באופ"א ב-1994. העיר הגדולה במקדוניה היא עיר הבירה סקופיה עם אוכלוסייה של כ-600,000 תושבים. המטבע הרשמי הוא דינר מקדוני (מקורי) ואם אתם שולטים במקדונית ואלבנית תוכל לנהל שם שיחה שוטפת עם תושבי המקום.
הוציאו פעמיים תיקו מול הולנד במוק' המונדיאל
מקדוניה סיימה רק חמישית בבית שלה במוקדמות מונדיאל 2006, כאשר היא רחוקה 7 נקודות מפינלנד הרביעית, אבל אי אפשר לזלזל בתוצאות שהשיגה בקמפין הזה. שני ניצחונות ושלוש תוצאות תיקו אומנם לא נשמע משהו מרשים במיוחד (מתוך 12 משחקים), אבל 2:2 מול הולנד בבית ו-0:0 מול הנבחרת הכתומה בחוץ זה בהחלט מרשים.
לצערה של הנבחרת המקדונית, ההישג המצויין הזה התגמד לעומת ההפסד לאנדורה (ארבעה ימים בלבד אחרי ה-2:2 מול הולנד), כך שתלוי מאוד איזה נבחרת תופיע מולינו.
מצבה של מקדוניה עד כה בקמפיין מוק' היורו
אחרי 6 מחזורים הנבחרת המקדונית ניצבת במקום החמישי בבית (7 נקודות) עם שלושה הפסדים, תוצאת תיקו ושני ניצחונות (ישראל אגב במקום השני אחרי 6 מחזורים עם 11 נקודות).
המקדונים פתחו את הקמפיין עם ניצחון 0:1 בחוץ על אסטוניה, כשמחזור לאחר מכן רשמו הפסד מינימלי של 1:0 לאנגליה בבית. אחת ההפתעות של הבית נרשמה במחזור השלישי כאשר המקדונים הוציאו תיקו 0:0 בחוץ מול האנגלים, מה שיכול לעזור מאוד לנבחרת ישראל לקראת ההמשך.
הנדנדה של המקדונים נמשכה, ואחרי ניצחון 0:3 בחוץ על אנדורה החלשה היא נכנעה בביתה לרוסיה בתוצאה של 2:0. המחזור השישי היה יכול בקלות להיות ה-הפתעה של הבית, כאשר המקדונים הובילו בחוץ 0:1 מול קרואטיה (מוליכת הבית), אך בדומה למפגש של הקרואטים מול ישראל, גם הפעם הם עשו מהפך מרשים עם צמד של דריו סרנה בדרך ל-1:2.
הכירו את המאמן – סרקו קטאנץ'
מאמן נבחרת מקדוניה, סרקו קטאנץ', הוא אחת העמדות היותר חזקות של הנבחרת המקדונית. הוא בסה"כ המאמן הזר השני בהיסטוריה של המדינה (נולד ביולי 1963 בסלובניה) והוא מחזיק ברזומה שלו העפלה עם הנבחרת הסלובנית ליורו 2000 (ההישג הגדול ביותר שלה עד לאותה תקופה) ולאחר מכן העפלה למונדיאל 2002.
קטאנץ' מחזיק גם ברזומה מדהים כשחקן, כאשר תקופת הזוהר שלו היתה בסמפדוריה האיטלקית. הוא שיחק בעמדת הקישור ויחד עם המועדון מגנואה זכה בגביע אירופה למחזיקות ב-1990. שנה לאחר מכן זכה עם חבריו באליפות איטליה, אשר בעקבותיה הגיעה הקבוצה עד לגמר ליגת האלופות בעונה שלאחר מכן (הפסידה לברצלונה). הוא רשם 31 הופעות וחמישה שערים בנבחרת יוגוסלביה (זכה במקום השלישי באליפות אירופה ושיחק במונדיאל 1990) וגם הספיק לשחק 5 משחקים בנבחרת העצמאית של סלובניה.
קטאנץ' החל את דרכו כמאמן ב-1996 כאשר אימן את הנבחרת הצעירה של סלובניה ותוך זמן קצר הפך למאמן הלאומי ורשם כאמור הצלחה בלתי רגילה. לאחר מכן אימן את אולימפיאקוס במשך שלושה חודשים בלבד (הקבוצה זכתה באותה שנה באליפות יוון) והיום הוא כאמור מאמנה של נבחרת מקדוניה (מחזיק בחוזה עד לסיום הקמפיין).
למי לשים לב – בעיקר לגוראן פאנדב
השחקן המסוכן וגם המוכר ביותר של הנבחרת המקדונית הוא החלוץ גוראן פאנדב. יש לו אמנם רק שער אחד בחמישה משחקים בקמפיין הזה, אבל מדובר בחלוץ אשר משחק בלאציו האיטלקית וכבש העונה 14 שערים, 11 מהם בליגה ועוד 3 בגביע האיטלקי. בסה"כ יש לו 24 שערים ב-91 הופעות במועדון מבירת איטליה מאז הגיע אליו ב-2004, כאשר הוא זוכה להיות השחקן השני בהיסטוריה ממדינתו אשר משחק בסרייה A (דרקו פאנצ'ב שיחק באינטר בשנות התשעים במוקדמות).
בנבחרת הוא מחזיק במאזן של 11 שערים ב-31 הופעות, כאשר השער האחרון שלו נכבש בניצחון 0:3 מול אנדורה ב-11 באוקטובר 2006. המקדונים סומכים בעיקר עליו שלא ייתן להיסטוריה מ-2002 לחזור על עצמה, ניצחון 2:3 של ישראל בסקופיה.
ויש גם לא מעט קשר לישראל
מי שיחסר מאוד לנבחרת המקדונית הוא הקפטן, גוצ'ה סדלוסקי, שלא יישחק עקב השעייה. סדלוסקי כבש כבר שני שערים בקמפיין הזה למרות היותו שחקן הגנה, כולל השער שלא הספיק למקדונים מול קרואטיה. מי שעוד יחסר במקדוניה יהיה המגן אלכסנדר מיטרסקי, שרשם עד כה 4 הופעות בקמפיין וכן הקשר, איגור יאנצ'בסקי, שרשם גם הוא 4 הופעות. השניים לא יקחו חלק במשחק עקב פציעות.
מי שדווקא חוזר מהשעייה הוא בלמה של אנרג'י קוטבוס הגרמנית, איגור מיטרסקי, ששיחק בבית"ר ירושלים בעונת 2005/6. מטרסקי שיחק 10 משחקים בלבד באותה עונה וגם הספיק לכבוש שער, אך לא ייזכר כאחד השחקנים הגדולים ששיחקו פה. מי שעוד חוזר לסגל בהגנה הוא בלמה של צסק"א סופיה, רוברט פטרוב, שחוזר גם הוא מעונש השעייה. יש לשים לב גם לקשרה של בורסאספור, וליץ' סומוליקוסקי, אשר לא החמיץ אפילו דקה אחת עד כה בקמפיין, ונחשב לאחד השחקנים הטובים בנבחרת.
 |
| מיטרסקי במדי בית"ר. זוכרים? |
שוער נבחרת מקדוניה, יאנה ניקולוסקי, יזכה לראות מקרוב חלק מהשחקנים אותם יפגוש בשנה הבאה בליגה הישראלית, אחרי שסגר לעונה הבאה במכבי הרצליה (על כך פורסם לראשונה ב-ONE). ניקולוסקי בן ה-33 שיחק בעונות האחרונות בסלאבן בלופו הקרואטית.
ואם חיפשתם עוד "קשר ישראלי", שאומנם לא מקבל יותר מדיי הזדמנויות בנבחרת מקדוניה, תוכלו למצוא את בלמה של ליטקס לובץ', רוברט פופוב. כזכור, חיפה עברה את ליטקס בסיבוב הראשון של גביע אופ"א כאשר היא סיימה בתיקו 1:1 במשחק הראשון וניצחה 1:3 במשחק הגומלין.
הסגל המלא
שוערים: יאנה ניקולוסקי (סיכם במכבי הרצליה), טומה פאצ'ובסקי (ראבוטניצ'קי), פטר מילוסבסקי (אנוסיס ניון פראלימני).
מגנים: איגור מיטרסקי (אנרג'י קוטבוס), ניקולץ' נובסקי (מיינץ), אלכסנדר ואסוסקי (איינטראכט פרנקפורט), רוברט פטרוב (צסק"א סופיה), רוברט פופוב (ליטקס לובץ'), ולאדה לזארבסקי (גרוקלין גרודזיסק ווילקופולסקי), מירוסלאב וייס (ראבוטניצ'קי).
קשרים: וליץ' סומוליקוסקי (בורסאספור), דארקו טאסבסקי (מטאלור זאפוריצ'ה), ולאטקו גרוזדאנובסקי (אומוניה), ארטים פולוזאני (סקופיה GP).
חלוצים: גוראן פאנדב (לאציו), אקו סטויקוב (דברצ'ני), גוראן מאזנוב (לוקרן), סטביצ'ה ריסטיץ' (יאונבוק), ילצ'ו נאומוסקי (מאטרסבורג).
כל הזכויות שמורות 2025-1999 © סיטינט בע"מ
/* LAST / NEXT ROUNDs */