ציבונה זאגרב ומכבי ת"א הן שתיים מהקבוצות הוותיקות במפעל הבכיר של הכדורסל האירופי, ושתיהן נמנות עם חבורה מצומצמת של קבוצות שזכו בתארים היבשתיים הנחשבים ביותר.
הגרלת משחקי היורוליג הועידה מפגש בין שתיהן בזאגרב במחזור הפתיחה ואפי בירנבוים, שלא ניצח עדיין עם מכבי אף יריבה אירופית במשחקי ההכנה מבין החמש שפגש, יצטרך לעשות את זה במשחק הרשמי הראשון שלו.
לקראת משחק הפתיחה הערב ב-18.30 בבירת קרואטיה, הנה תיאור של המצ'-אפים הצפויים בחמישיות של הקבוצות, כאשר ייתכנו כמובן שינויים על פי בחירת המאמנים – ולימיר פראסוביץ' מצד אחד ואפי בירנבוים מצד שני.
ארל קאלאוויי – קרלוס ארויו
שני רכזים בעונתם הראשונה בקבוצות שלהם ובאירופה בכלל. קאלאוויי מוביל את ציבונה בנקודות, אסיסטים, חטיפות, סחיטת עבירות ונקודות מדד משוקלל, בארבעה משחקי הליגה האדריאטית שהתקיימו עד כה. ארויו, גם בלי להשתמש בנתונים מדויקים ורשמיים ממשחקי ההכנה, מוביל את מכבי בנקודות ואסיסטים. ההבדל העיקרי: ארויו הוא רכז של מיליונים שמגיע מה-NBA, קאלוויי הוא רכז של כסף קטן שמגיע מליגת הפיתוח של ה-NBA. אין ספק שהרכז האמריקאי הצעיר של הקרואטים יגיע במוטיבציה גדולה כדי להתמודד מול מי שעד היום יצא לו לראות רק בטלוויזיה.
לפחות עד עכשיו קאלאוויי קטלני מקו העונשין ובעל יד לא מדויקת במיוחד לשלוש. ארויו יכול לקלוע בלי סוף, אבל הוא חייב לקחת על עצמו את הנעת הקבוצה והדרכתה בדרך לניצחון חוץ במשחק הבכורה ביורוליג. זה יהיה המבחן שלו, ולא אם ייקלע 22 או 27 נקודות. מנהיגות זה משהו שעושים, לא משהו שמדברים עליו.
 |
| ארויו. מנהיגות עושים, לא מדברים (תומר גבאי) |
|
דאבור קוס – טל בורשטיין
הגארד הקרואטי משחק בשתי עמדות הגארד ומופיע ביורוליג כבר שנים. מאחוריו עונות בא.א.ק אתונה ובמלאגה ובעברו מספר מפגשים נגד מכבי ת"א. המאמן סומך עליו יותר מאשר על כל שחקן אחר ונותן לו יותר דקות משחק מאשר כולם. הוא גם הקלע השני בטיבו בקבוצה. הוא קולע באחוזים גבוהים מכל טווח ולבטח נחשב לאחד הגארדים הקרואטים הטובים והיעילים ביבשת כיום.
מולו צפוי לעלות טל בורשטיין, בעוד טריי סימונס אמור להיות מחליפו. בורשטיין מספיק מנוסה, אבל ספק אם בכושרו הנוכחי הוא יכול להשתוות לדומיננטיות של הקרואטי שמולו. אם בורשטיין לא ימכור הגנה, ובו-זמנית גם לא יספק נקודות ויעזור לארויו לנהל משחק בשליטה של מכבי ת"א, סימונס ימצא את עצמו על המגרש ויצטרך להראות ידית מאופסת.
 |
| דאבור קוס. אחד הגארדים היעילים ביבשת (רויטרס) |
|
רוול מרשאל – ג'ייסון וויליאמס
מארין רוזיץ' העקבי או מרשאל הסקורר? קצב ההתקדמות של מרשאל הופרע בשבוע האחרון לאחר השעיה, בה הוענש בעקבות דין ודברים עם שופטים לאחר משחק. מרשאל אמור להיות אחד המוציאים לפועל היותר טובים שיש לציבונה העונה. גם הוא, כמו קאלאוויי חסר ניסיון במפעל וברמת היורוליג, אבל עומד על ממוצע של 16 נקודות ב-25 דקות באדריאטית עד עכשיו.
רוזיץ' חי את הקבוצה. הוא פותח עונה חמישית בציבונה ומספיק מגוון כדי להוביל את ציבונה עד עכשיו באחוזי קליעה לשלוש (57) מצד אחד, ובריבאונדים בהגנה ובהתקפה מצד שני. פראסוביץ' סומך עליו והוא מבין השחקנים שמקבלים הכי הרבה דקות בקבוצה. שחקן שכדאי להיות מוכנים אליו, כיוון שטווח התנועה שלו רחב יחסית. באותה מידה, רוזיץ' יכול בקלות לתפקד גם כ-4.
הקרואטים ייתקלו בעמדה הזו בוויליאמס, שיכול להפתיע את כולם ולנצל את העובדה שאינו מוכר כפי שנהג לעשות ליאור אליהו בעונה הראשונה שלו במכבי אצל נבן ספאחיה. וויליאמס הולך לריבאונד התקפה, מוביל כדור, קולע מבחוץ, פעיל בצבע. כשהוא מרוכז ומדויק בקליעה הוא יכול לעשות צרות צרורות ליריבה מהסוג של ציבונה.
ודראן ווקושיץ' – ליאור אליהו
בעמדת הפאוור פורוורד ציבונה מפתיעה עם השחקן ששיחק בעירוני נהריה לפני שנתיים, והגיע אליה עם מוניטין של סקורר שקנה לעצמו בתקופת המכללות. ווקושיץ' (2.06) לא הצליח להשתלב בנהריה כפי שהיה רוצה, הצטרף לציבונה וזו העונה השנייה שלו שם. נראה שהמאמן מאמין בו ופתח איתו בחמישייה הראשונה בכל ארבעת משחקי האדריאטית. בינתיים, ווקושיץ' קולע רק 6.5 וחצי נקודות למשחק, אבל הוא הרביעי בקבוצה מבחינת סך דקות המשחק שלו ומוביל את הקבוצה במספר העבירות שביצע עד עכשיו. היהפוך סקורר עורו לשחקן הגנה?
 |
| אליהו. חייב להתחיל לשמור (יעל מרגלית) |
|
על פי משחקי האימון האחרונים אליהו אמור להיות זה שיעלה בחמישייה. רודני ווייט סיפר שבירנבוים אמר לו כי ביורוליג ישחק יותר ובליגת העל פחות, אבל קשה לראות מהפך לפיו ווייט שכמעט ולא שותף במשחקים האחרונים יוקפץ פתאום קדימה.
ליאור מצוי בקו התקדמות ונהנה מעדיפות כרגע מבחינת המאמן. הוא חייב להיות הרבה יותר טוב ממה שראינו ממנו עד היום בצד ההגנתי.
לוקשה אנדריץ' – ד'אור פישר
הציפיות מאנדריץ' היו גדולות, אבל בינתיים הוא מדשדש וגיל 24 כבר בפתח. יש לו גוף גדול ורחב והוא גם מסוגל לזרוק שלשות בהצלחה פה ושם, אבל מלבד קרבות מגע פה ושם הוא בדרך כלל תורם מעט. עדיין, זה שחקן שיכול לצבור 8-7 נקודות מהירות ולנצל חוסר תשומת לב כלפיו מצד היריבה.
הסנטר האחר הוא ניקולה פרקאצ'ין (33, 2.08), בעל ניסיון עשיר מאוד, שחזר לקרואטיה אחרי שנים מחוץ לה כדי לסיים בבית את הקריירה בעונות הקרובות. אפשר להניח שני דברים: הוא ישחק יותר מאנדריץ' גם אם לא יפתח בחמישייה, והוא יהיה על המגרש בדקות החשובות יותר של המשחק.
 |
| פישר. חייב להיזהר מעבירות (תומר גבאי) |
|
ד'אור פישר זוכה באחרונה לקרדיט מבירנבוים. על אף הניסיון העדיף של באטיסטה במכבי וביורוליג בכלל, נראה שבירנבוים מעדיף את האיכויות והפוטנציאל של פישר על פני הסגנון שבאטיסטה מביא איתו. זו הזדמנות מצוינת עבור פישר לבסס את מעמדו, לפני שמישהו יחליט שגם הוא לא מספיק טוב עבור הקבוצה.
המפתח: להיות אקטיבי בהגנה, לנוע בלי כדור בהתקפה ולהיות מוכן ומזומן למסירות של ארויו ובעיקר להיזהר מעבירות. ריבאונד ופוטנציאל הרתעה וחסימה הוא צפוי לתת בכל מקרה.