"תגיד, מאיפה שלפת את עידן שמש?" נשאל רן בן שמעון, כמה דקות לאחר הדרבי של פתח תקווה בשמינית גמר גביע המדינה, כמה דקות לאחר שהחלוץ בן ה-24 שלא כל כך נספר בתחילת העונה, העלה את מכבי לשלב הבא על חשבונה של היריבה השנואה. "עידן שמש זה ילד שמגיע לו הכל ויותר מזה", ענה בן שמעון באלגנטיות, וסיפר למעשה את כל הסיפור של הילד מראשון לציון.
שמש התחיל את הקריירה בגיל 8 בבית הספר לכדורגל בעיר היין וכבר לאחר שנה אמרו להוריו שהם חייבים לשלוש את הילד הצנום לקבוצה של ראשון לציון, וכך היה. שמש כיכב בילדים, עבר לרמת אליהו, משם בחזרה לראשון וחוזר חלילה, עד שהגיעה העונה הראשונה שלו במחלקת הנוער של ראשון לציון.
באותה עונה החלוץ היה קטן משאר השחקנים ולא כל כך נספר, אך במעט ששיחק הצליח לכבוש 15 שערים וגרם לקבוצות רבות להתעניין בו, עד שהגיעה מכבי תל אביב, ששילמה על כרטיס השחקן שלו 150 אלף דולר (!), כשהוא בן 16 בלבד.
מכבי החתימה את שמש על חוזה לשנתיים עם אופציה לשלוש שנים נוספות, חוזה שבסופו של דבר לא מומש, לאחר ששמש לא מצא את מקומו בקבוצת הנוער של המועדון. בשנים האחרונות מי שמלווה את שמש הוא סוכנו אפי סופר, שגם מהווה חלק גדול בהתקדמות שלו.
השמש העולה: צפו בשעריו של עידן שמש
לאחר שנה אחת בה כבש שישה שערים בלבד, עידן הלך להפועל מרמורק בהשאלה ולא שיחק בכלל. עופר פביאן היה המאמן של מרמורק, שהייתה אז בליגה הלאומית, והנחית שחקן זר בעמדת החלוץ, מה שגרם לשמש להידחק הצידה. בסוף העונה האדומים ירדו לליגה א', ושמש בחר לעזוב את המועדון.
 |
| עידן שמש. תחילת הדרך לא הייתה קלה (רדאד ג´בארה) |
|
| |
"הוא הפסיק לשחק כדורגל", מספרים מקורבים לשחקן, "הוא היה מיואש מזה שלא שיחק במרמורק גם ובמשך חצי עונה אחרי זה הוא לא שיחק כדורגל בכלל". שמש היה בבוררויות מול מכבי תל אביב, בעיקר על מענק הגיוס (מוערך ב-300 אלף שקלים, סעיף בחוזה שיש כמעט לכל שחקן מבטיח במועדון), בוררות שלבסוף הפסיד בה.
במקביל, החלוץ התגייס לצבא לתפקיד שלא אפשר לו להתאמן בצורה סדירה ומבחינתו ירידה לליגה א' לא באה בחשבון, הוא האמין שיצליח לחזור למכבי תל אביב, אך לבסוף הוא קיבל את ההחלטה הקשה בקריירה, לחזור לליגה א' להפועל מרמורק, אחרי 8 חודשים בחוץ, בעיקר בשל העובדה שראה את כל חבריו מהנוער משתלבים בקבוצות ומשחקים. הוא אמר לעצמו: "אם הם מסוגלים, למה אני לא יכול?"
שמש החליט שאין לו מה להפסיד והגיע לממש את החוזה שלו במרמורק, שבאותה עת הייתה מועמדת לירידה גם לליגה ב'. צחי טיאר בדיוק הגיע למועדון הרחובותי ולקח את שמש בזרועות פתוחות, כשהוא למעשה האיש ש"גילה" את השחקן המחונן.
 |
| עידן שמש חוגג. אם חבריו מסוגלים, מדוע הוא לא יכול? (יניב גונן) |
|
| |
"ביקשתי מחנן עדני להחזיר אותו", נזכר צחי טיאר, היום מאמן הכח רמת גן. "היינו במקום האחרון וראיתי חלוץ מדהים, ילד מקסים מלא נתינה ותשוקה למשחק. עבדנו עם המון אימונים אישיים ועידן בזכות האופי שלו הצליח להתקדם. ילד בוגר שעבר המון בחיים, כולל פציעה קשה, אבל תמיד הראה אופי ויכולת התמודדות. עידן שמש היה פרוייקט שלי וההצלחה שלו לא מפתיעה אותי. מכבי פ"ת היא רק תחנה עבורו למועדון גדול יותר".
הפציעה שעליה מדבר צחי לא איחרה לבוא. בגלל שעידן חזר ישירות להרכב של מרמורק, הגיעה הפציעה הארורה בשרירי הבטן. מכיוון שמרמורק הייתה עם סגל דליל של 13-14 שחקנים, טיאר ביקש מעידן לשחק עם זריקות ושמש, שקיבל את ההזדמנות שוב, לא יכול היה לסרב. בסופו של דבר הוא עזר למרמורק להישאר בליגה, אך לא ידע מה עתיד לבוא.
לאחר הפגרה עידן היה בטוח שיבריא, אך כבר בתחילת העונה שוב חזרו הכאבים בבטן. שמש היה נחוש בדעתו להמשיך לשחק, מכיוון שכבר אז החזיק בהצעות מהליגה הלאומית. החלוץ הבין שזה הזמן להכות בברזל והמשיך בטיפולים אינטנסיביים, שלא כל כך עזרו בסופו של דבר.
 |
| עידן שמש. לא ידע כמה חמורה הפציעה בשרירי הבטן (רדאד ג´בארה) |
|
| |
שמש חזר למתכונת של כדורים וזריקות, הכל כדי לשחק. ביום שלישי כדור, ברביעי כדור, בחמישי כדור וביום שישי משחק. ראשון ושני מנוחה, וחוזר חלילה. כך החלוץ סחב את כל הסיבוב הראשון במדי מרמורק, בו כבש שבעה שערים, ואז הגיע אותו משחק מול כפר שלם.
שמש עלה לשחק עם שלוש זריקות. רגע לפני סיום המחצית הראשונה שמש הרגיש כאב חד שהקרין לאגן, והוא הבין שהעונה נגמרה מבחינתו. מאותו רגע החלוץ לא רץ אפילו מטר אחד עד האימון הבא בקבוצתו החדשה, הפועל קטמון ירושלים, שוב אחרי 8 חודשים של השבתה.
למרות הפציעה, מאמנה של קטמון דאז, עופר טסלפפה, סימן אותו כשחקן הראשון שהוא רוצה לקראת המשימה שהוטלה בפניו, להעפיל לליגה הלאומית. "עידו עשה משחק טוב מול אורתודוכסים לוד כשאימנתי שם, אני זוכר שראיתי שחקן מסוג אחר, לא האמנתי שהוא בליגה א'", נזכר טסלפפה, "הוא היה אמור ללכת להפועל הרצליה עם צחי טיאר. אבל אמרתי לו - רק תבוא ותשמע מה אני רוצה להגיד לך ואז תחליט היכן אתה רוצה לחתום".
 |
| עידן שמש חוגג מול אורתודוכסים לוד. טסלפפה סימן אותו (יניב גונן) |
|
| |
טסלפפה נתן הבטחה לאביו של שמש, שגם היה שחקן בעצמו בשקמה רמת חן, שהוא ידאג לילד וכך היה. החלוץ עבר לירושלים ושכר דירה לבדו, כשהוא משרת בכלל בבסיס צריפין. בהתחלה שמש לא היה מסוגל לסיים אימון, אך המאמן לקח אותו לשיחות אישיות וסימן אותו כפרוייקט אישי. "אם אתה לא יכול עכשיו, תנוח. תחזור בקצב שלך", אמר טסלפפה, כשהוא כנראה יודע כמה שזה ישתלם לו בעתיד.
במשחקי האימון שמש כבש מספר שערים, אך בתחילת העונה לא כל כך הלך לו. כבר התחילו הלחשושים לגביו, אנשים רבים הרימו גבה "מה עופר הביא?" הם שאלו, ושמש? הוא ענה להם על המגרש.
במשחק מול כפר יונה, בו קטמון ניצחה 2:5, שמש כבש את שערו הראשון העונה, אך גם הוא לא חלם על העתיד לבוא. 14 שערים ב-17 משחקים הבאים היו מנת חלקו של החלוץ, שהוסיף בהמשך שלושה שערים נוספים ובסך הכל סיים עם 18 שערים באותה עונה, שבסופה קטמון העפילה לליגה הלאומית.
 |
| עידן שמש חוגג. 18 שערים שהעלו את קטמון ללאומית (יניב גונן) |
|
| |
בעונה שעברה קטמון שיחקה בליגה הלאומית, עונה בה כבש שמש 11 שערים, עונה שהפכה אותו לחלוץ ליגה לאומית לגיטימי, אך במשחק אחד, מול הפועל תל אביב, שמש צד את עינו של רן בן שמעון, שמאותו רגע החליט לעקוב אחרי החלוץ הצעיר מקטמון. שמש כבש שער יפייפה, היה דינמי ואף כמעט השלים צמד כשהקפיץ באומנות מעל דני עמוס, כדור שפגע בקורה לרוע מזלו, או שלא?
"עידן ידע שבסוף העונה הוא בהפועל", מספר מקורב לשחקן, "בן שמעון רצה אותו מאוד. אבל הוא עזב והלך למכבי פתח תקווה, מי שמכיר את עידן ידע שהתחנה הבאה שלו היא במלאבס. רן הוא כמו אבא עבור עידן שמש, שלא שיחק רוב העונה. בן שמעון מכבד אצלו את זה שלמרות שהוא לא שיחק ולא הוערך ברמה המקצועית, הוא לא הפסיק להתאמן טוב ולתת את הכל בכל אימון בלי פרצופים וללא הנחות. הוא הגיע לכל אימון ונתן מאה אחוז למרות שלא היה בסגל כמעט סיבוב שלם, וכשקיבל את ההזדמנות נגד קריית שמונה, הוא לקח אותו בשתי ידיים".
"מדובר בילד מדהים", מספר עופר טסלפפה, "אין דברים כאלה, אני איתו בקשר עד היום. זה שחקן שבא מליגה נמוכה, ולא היה ספק שהוא הולך קדימה. הוא בא לעבוד ועבד קשה מאוד, והגיע בזכות לאן שהוא הגיע. הוא חצי עונה לא שיחק, היה סבלני וחיכה לצ'אנס שלו. לא היה לי ספק שכשהוא ישחק הוא יקפוץ קדימה, כיך לראות אותו מצליח".
 |
| שמש פורץ לרחבה. לקח את ההזדמנות בשתי ידיים (חגי ניזרי) |
|
| |
"הוא התביע את חותמו בליגה א' ובליגה הלאומית, השאלה היא איך הוא ישתלב בליגת העל? כרגע הוא רק מוכיח שהוא מתאים לשם", מספר טסלפפה, שנזכר בימים בקטמון: "השחקן הראשון שדיברתי איתו כשחתמתי בקטמון היה עידן שמש, לפני כולם. כשאימנתי את לוד שיחקתי נגדו וראיתי ילד צעיר שפירק לי את כל הקבוצה לבד, והייתה לנו קבוצה טובה".
"יש לו כישרון אדיר, ובנוסף, הוא יכול לבוא למשחק, להבקיע שלושה שערים ולבוא לאימון ביום ראשון ולעבוד קשה כאילו הוא עדיין מחכה לצ'אנס שלו. זה ייאמר לזכותו. הוא ילד מוכשר, אבל גם אוהב להתאמן. אפשר להגיד עליו הרבה דברים, אבל הרבה אנשים היו מתייאשים והולכים. הוא היה יכול למצוא קבוצה טובה בליגה הלאומית, היו לו הצעות, אבל כל כך הרבה זמן הוא רצה לקבל את ההזדמנות בליגת העל".
מכל האנשים שהעידו על שמש, אף אחד לא יכול היה להגיד עליו מילה רעה, כזה הוא החלוץ הפורה של רן בן שמעון, ילד טוב ואהוב. כעת, לאחר שתפס את מקומו בהרכב של מכבי פ"ת, החלוץ הצעיר לא מתכוון לעצור. מבחוץ הוא אולי הילד הטוב של השכונה, אך על המגרש, וגם בליגת העל מסתבר, הוא מראה להגנות פעם אחר פעם מאיפה זורחת השמש.
 |
| עידן שמש וחבריו חוגגים. מראה להגנות מאיפה זורחת השמש (יניב גונן) |
|
| |