סיפור חייו של הנריך מחיטריאן יכול להוות תסריט לסרט דרמה משובח או מחזה מפואר. הכדורגלן שבמשך השנים הפך לאחת מהדמויות החשובות עבור אוהדי הספורט בארמניה ונחשב למעין גיבור מקומי, התקשה לקבל את ההכרה גם ביתר עולם הכדורגל, בו חווה עליות וירידות שהעלו לא פעם סימני שאלה לגבי היכולת שלו להיות חלק מקבוצה גדולה.
לרומא הוא הגיע כמעין מוצא אחרון. גם עבורו וגם עבור המועדון. אחרי שכונה “הפלופ של הפרמייר ליג” לאור שנותיו במנצ’סטר יונייטד ובארסנל, הוא הושאל לרומא לעונה אחת ב-2 בספטמבר ב-2019, רגע לפני סוף החלון ואולי אפילו כברירת מחדל של המועדון האיטלקי, שלא הצליח לשים ידו על רכש משמעותי. השנה האחרונה שינתה המון דברים בכל התחומים ברחבי כדור הארץ, וגם שינתה את הגישה של הקהל לעברו של מחיטריאן, שחזר לחייך. הארמני, שפרח מחדש בבירת איטליה, יפגוש הערב (שישי, 21:45) את לאציו לדרבי כשהוא שחקן מפתח. הדרך לשם, ממש לא הייתה פשוטה. המשחק, כמו כל כל משחקי הליגה האיטלקית, ישודר בערוץ ONE2 למנויי yes ,HOT סלקום TV ופרטנר TV.
בשם האב
הסיבה שהפך לסמל עבור העם הארמני נעוצה בכך שמחיטריאן עצמו עבר לא מעט קשיים עליהם ידע להתגבר. במחזה על המלט, יצירתו הגדולה של וויליאם שייקספיר, מסופר על נסיך דנמרק שאביו, גם כן העונה לשם המלט, מת לפתע. עבור הנריך התסריט לא רחוק מהמציאות, אביו המלט מחיטריאן שנולד ב-1962 בירוואן, חלק מברית המועצות של אותם ימים, החל את דרכו במועדון אררט ירוואן המקומי ומהר מאוד הפך לאחד החלוצים המוכרים עבור מדינתו.
אחרי ששיחק בכמה קבוצות בארמניה וגם בנבחרת וביסס את מעמדו בכדורגל הארמני, נאלץ המלט בשנת 1995 לפרוש מכדורגל בעקבות גידול סרטני שהתגלה במוחו. השחקן, שהיה על ערש דווי בגיל 33 בלבד, בחר להעביר את התקופה האחרונה בחייו בחיק משפחתו. המלט חזר לירוואן על מנת להיות לצידם של אשתו מרינה וילדיו – מוניקה והנריך. אחרי שנה של טיפולים הלך המלט לעולמו כשבנו בן 7 בלבד. “הוא היה האליל שלי, הדרייב, המוטיבציה והתשוקה לכדורגל. הוא שיחק כדורגל ואני בתור ילד קטן חלמתי להיות כמוהו, הייתי הולך איתו למשחקים כדי לראות את האהבה שהוא מקבל”, סיפר מחיטריאן שנים לאחר מכן.
עשור אחרי הטרגדיה ערך הנריך את צעדיו הראשונים בכדורגל באותה הקבוצה בה כיכב אביו – ירוואן. בכלי התקשורת נהגו להשוות אותו לאביו אך הנסיקה שלו הייתה מהירה הרבה יותר. ב-2010 הגיע לשחטאר דונייצק ואחרי שלוש שנים מוצלחות עבר לבורוסיה דורטמונד של יורגן קלופ. מחיטריאן הבן ביסס את מעמדו כשחקן מפתח של המאמן הגרמני ואחרי שלוש שנים הגיעה ההצעה הקורצת ממנצ’סטר יונייטד. הארמני עבר לפרמייר ליג, ושם החלה הצניחה.
“הפלופ של אנגליה”
מחיטריאן התקשה להציג יכולת דומה, בלשון המעטה. אחרי שהרשים בדורטמונד עם 41 שערים ועוד 49 בישולים ב-140 הופעותיו, ז’וזה מוריניו קיווה לקבל כוכב ושם עליו את כל הז’יטונים. בפועל, עונתו הראשונה במדי השדים האדומים התאפיינה בשורת פציעות ובעיקר חוסר יציבות, כשבליגה כבש ארבעה שערים ב-24 משחקים. אחרי שנה וחצי בה התקשה להרשים, נמכר בינואר 2018 לארסנל בחוזה לשלוש שנים וחצי, כאשר אלכסיס סאנצ’ס עשה את הדרך ההפוכה.
גם אצל התותחנים המצב לא התרומם ומחיטריאן החל לספוג עוד ועוד ביקורות. “הפלופ הגדול של הפרמייר ליג”, נכתב על הארמני. אחרי 9 שערים ו-13 בישולים ב-59 הופעות ואחרי שנה וחצי במועדון, הושאל מחיטריאן לרומא כשהיה זה ברור – דרך חזרה לארסנל לא באה בחשבון. “זה לא השחקן שראינו אצל קלופ”, “לא שייך לכאן”, היו חלק מהדברים שנכתבו עליו ברשתות החברתיות.
כפו כפפה ליד
ההתאקלמות של מחיטריאן ברומא הייתה מיידית. כאמור, הגעתו סומנה כמעין ברירת מחדל וסתימת חורים בחלק הקדמי, אולם בחצי העונה הבאה יכבוש הארמני תשעה שערים ויוסיף שישה בישולים. בתום העונה סוכנו מינו ראיולה שחרר אותו מהחוזה בארסנל והוא עבר בחינם לג’אלורוסי כדי להמשיך את מה שהתחיל. בעונה הנוכחית מחיטריאן הישן והטוב, זה שכיכב בדורטמונד ועוד לפני כן זכה להשוואות בעם הארמני לאביו הכוכב – החל לפרוע שטרות.
ב-22 משחקים בכל המסגרות כבש תשעה שערים והוסיף עוד 10 בישולים. עונת השיא שלו הייתה ב-2015/16 בדורטמונד שם הבקיע 23 שערים ורשם 32 בישולים ב-52 הופעות בכל המסגרות, והוא בהחלט בדרך חזרה לנתונים המפוארים אותם הציג בעבר. בשקט-בשקט, אולי מתחת לרדאר אפילו, הפך מחיטריאן לכוכב הגדול של פאולו פונקסה בדרך למקום השלישי בטבלה. כשהמקום הראשון רחוק רק 6 נקודות, הקשר הארמני יודע שלא מעט מונח על כתפיו, והוא כבר רגיל להיות גיבור המחזה.
הסערה הפוליטית
מחיטריאן הפך לאחד מסמלי הכדורגל של ארמניה, אך לא רק. על הדשא הוא הפך לגדול הכובשים של נבחרתו עם 30 שערים ועם סרט הקפטן על זרועו, אך גם בזירה הפוליטית, בעל כורחו, הסתבך. במאי 2019 הגיעה ארסנל לגמר הליגה האירופית מול צ’לסי, כשהמקום המארח היה לא אחר מבאקו שבאזרבייג’ן, משחק אליו מחיטריאן לא המריא ביחד עם הקבוצה. הסיבה – העימות הפוליטי והעקוב מדם בין ארמניה לאזרבייג’ן.
האזור השנוי במחלוקת, נגורנו קרבאח, מאוכלס ברובו על ידי תושבים ארמנים אך נחשב לשטח של אזרבייג’ן. הסכסוך על האזור נפתח עוד בתקופת ברית המועצות והוביל למלחמה בשנות ה-90, בה כ-20 אלף קורבנות איבדו את חייהם. הקשר למחיטריאן לא מגיע רק בשל היותו ארמני, אלא גם מאחר שנסע פעמים רבות בעבר לנגורנו קרבאח כשהיה שחקן שחטאר. עבור האזרים המשוואה פשוטה – מי שמגיע לשם, לא יכול להיכנס לבאקו.
מחיטריאן אמנם לא התבטא פוליטית, אך תרם רבות כסף וציוד לתושבי העיר. הסכסוך כמובן ארוך ומורכב הרבה יותר, אך בפועל הכדורגלן ספג איומים על חייו שלא יגיע למשחק בבאקו, ואכן כך היה. “בדקנו את כל האפשרויות כדי שהוא יהיה בסגל, אבל אחרי שניהלנו שיחות עם משפחתו הוחלט שהוא לא יצטרף לסגל שלנו”, נכתב בהודעה של ארסנל בזמנו.
ובכן, מחיטריאן עבר משא לא פשוט בקריירה. מי שנכנס לעולם הכדורגל בעקבות אביו שמת לפתע, הצליח להגיע לרמות הגבוהות ביותר בעולם הכדורגל, אך גם חווה צניחה משמעותית בקריירה. אחרי שהצליח לאסוף את השברים ולהדביק הכל בחזרה ברומא, מי שנחשב לסמל במולדתו יכול לעשות זאת גם בארץ המגף עם הזאבים. הדרך לשם, כמובן, עוברת בדרבי הגדול.