עשרה מאמנים אימנו במכבי תל אביב לאורך 20 השנים האחרונות, מאז מונה אברהם גרנט לאימון הקבוצה בתחילת שנות ה-90 ועד למינויו של מוטי איווניר לפני כחודש. תשעה מאמנים, שאצל חלקם המכביזם הוא חלק מה-DNA שלהם, דוגמת אבי נמני, איווניר וגם ניר קלינגר. שאר המאמנים הגשימו חלום של הרבה מאמנים שרצו להיות חלק ממועדון בעל מסורת כזו.
אם נוציא את איווניר מהמשוואה לרגע, נגלה שמתוך שמונת המאמנים האחרים, רק שלושה הצליחו להשיג ניצחון בדרבי הראשון שלהם על הקווים. הערב ב-20:45, עבור איווניר יהיה זה הדרבי הראשון שלו כמאמן של הקבוצה בה גדל והיא חלק בלתי נפרד ממנו. יותר מכך, עבור איווניר יהיה זה המבחן הרציני הראשון מאז מונה לתפקיד שכל כך חפץ בו.
אם לא די בכך, אם נתייחס לעובדה שכבר שלוש שנים מכבי לא מנצחת דרבי, לא בגביע ולא בליגה, נבין שלתוצאת המשחק תהיינה הרבה השלכות ומשמעויות גם על המאמן הטרי של הצהובים. ניצחון, ואיווניר הופך להיות מי שקוטע את הרצף השלילי של הצהובים מול הפועל ואולי פותח דף חדש.
זאת מבלי להזכיר את הרוח הגבית שניצחון יעניק למכבי במאבקי האליפות. מצד שני, הפסד ובעצם כלום לא השתנה. במועדון כמו מכבי, אם אין שינוי, זה הגרוע מכל.
"אין יציאה בלי ניצחון בדרבי"
איווניר בוודאי ירצה להיכנס להיכל התהילה של המאמנים שהצליחו להשיג ניצחון בקרב היוקרתי בעיר הגדולה. אברהם גרנט עשה את זה, אחריו דרור קשטן והאחרון שהצליח היה אלי "השריף" כהן. אם המאמן הצהוב קורא את השורות הללו ומעוניין להיזכר בנוסטלגיה שתעניק לו קצת השראה, הנה מה שעשו גרנט, קשטן וכהן.
האווירה מתלהטת באימון הפועל
23/11/1991 - המושיע הגיע: אברהם גרנט מנצח 0:4 את הפועל
אחרי 13 השנים הרעות שעברו על המועדון מקרית שלום מסוף שנות השבעים ועד תחילת שנות ה-90, בקיץ 1991 נחת בקרית שלום המאמן הצעיר והמבטיח של הפועל פ"ת, אברהם גרנט. מכבי הביאה רכש חדש מברית המועצות: השוער אלכסנדר (שורה) אובארוב והבלם אלכסנדר פולוקארוב.
 |
| מוטי איווניר. המכביזם ב-DNA שלו (ליאור טימור) |
|
| |
בקבוצה של גרנט החל לפרוח כישרון צעיר ורזה שלבש את החולצה מספר 16, אבי נמני שמו. מכבי פתחה את העונה בצורה צולעת לחלוטין, עם הפסד 3:2 לבית"ר ת"א במחזור הראשון, כאילו כלום לא השתנה. כבר ציינו שבמועדון כמו מכבי זה הכי גרוע שכלום לא השתנה?
מכבי הצליחה להתאושש במעט והתמקמה במקום השלישי ערב המחזור השביעי. את הטבלה הוליכה היריבה העירונית המושבעת, הפועל תל אביב. שלוש שנים מכבי לא הצליחה לנצח דרבי ואז הגיע הדרבי הראשון של גרנט על הקווים. על הנייר, הפועל היתה עדיפה במעט, אבל גם בוולפסון לא האמינו למראה עיניהם באותו ערב.
 |
| אברהם גרנט. ניצח 0:4 בדרבי הבכורה (עמית מצפה) |
|
| |
את מסכת השערים פתח דוד הרשליקוביץ' האדום בשער עצמי בדקה ה-39. עוד לפני תום המחצית הראשונה, שלוש דקות בלבד אחרי השער הראשון, הכישרון הצעיר של מכבי, אבי נמני, בעט טיל לרשת וקבע 0:2 לצהובים.
אל המשחק נכנס במחצית השניה אלי דריקס ועד לסיום החלוץ זהוב השיער של מכבי כבש עוד צמד שפתח את מסכת השערים שלו בדרבים. מכבי הביסה את האדומים 0:4 ובתאריך הזה נפתח תור הזהב של הצהובים בליגה שנמשך חמש שנים. אגב, בסיום אותה עונה גרנט וחניכיו זכו להניף את צלחת האליפות שחזרה לארון בקרית שלום.
 |
| אלי דריקס. כבש צמד ב-0:4 (אלעד ירקון) |
|
| |
25/11/1995: דרור קשטן מנצח 0:2 בדרך לדאבל
אחרי אליפות צהובה אחת בארבע שנים תחת הדרכתו של גרנט, עזב האחרון את קרית שלום ופינה את מקומו למאמן המנוסה, דרור קשטן, ששנתיים קודם לכן הוביל את בית"ר ירושלים לאליפות היסטורית.
עם סגל איכותי שכלל את שורה אובארוב, גדי ברומר, אמיר שלח, ניר קלינגר, נועם שהם, אבי נמני, איציק זוהר, אלי דריקס ובתוספת סרגיי קשנצב, החלוץ הקטן מבלארוס, מכבי פתחה את העונה מצויין עד למפגש מול הפועל חיפה במחזור הרביעי. הצהובים הובסו 3:0 בקרית אליעזר אחרי משחק סוער שכלל שבר ברגל לאלון ברומר והרחקתם של אבי נמני, איציק זוהר גדי ברומר משלושה משחקים נוספים.
 |
| דרור קשטן. 0:2 בדרך לדאבל (שי לוי) |
|
| |
הצהובים של קשטן התאוששו מהמכה הקשה וניצחו את כל המשחקים עד למפגש הדרבי הראשון של קשטן על הקווים כמאמן מכבי. בשנים שלאחר מכן הוא יעשה חיל לא מעט, רק מהצד השני של הכביש.
בשער של הפועל עמד השוער גבה הקומה, ירוסלאב באקו. בדקה ה-41 השחקן הכי נמוך במגרש, סרגיי קשנצב, הצליח להתרומם מעל הגנת הפועל ולנגוח מ-14 מטר כדור קשתי שעבר את הענק האדום ונחת ברשת, 0:1 למכבי. את הפינאלה נתן לצהובים אמן הבעיטות החופשיות, איציק זוהר. בדקה ה-61 קיבל זוהר כדר מחוץ לרחבת ה-16, הניף את רגל ימין הקטלנית שלו והנחית את הכדור סמוך לקורה השמאלית של באקו, שלא יכל להושיע.
מכבי ניצחה 0:2 ובהמשך נפרדו שתי הקבוצות פעמיים ב-0:0. באחד מהמשחקים המאופסים באותה עונה אוהדי הפועל חגגו בתמונות שמזכירות את החגיגות של אוהדי מכבי בעונה שעברה. קשטן זכה בסיום העונה להניף גם את צלחת האליפות וגם את הגביע.
 |
| אוהדי הפועל ת"א. חגגו 0:0 כמו אוהדי מכבי בעונה שעברה (עמית מצפה) |
|
| |
29/10/2006: השריף חוגג ניצחון צהוב בדרבי על האקסית
שנה לאחר כישלון הגלאקטיקוס, מונה אלי "השריף" כהן למאמן מכבי ת"א, אחרי שבסוף שנות ה-90 הספיק להוביל את היריבה העירונית לזכיה בגביע ומקום שני בליגה, אחרי אותו משחק שרוכים מפורסם.
כהן פתח את העונה בצורה קטסטרופלית עם שני הפסדים רצופים ואת הניצחון הראשון שלו הוא השיג במחזור הרביעי עם 0:1 צנוע על מ.ס. אשדוד. מאז ועד למחזור השביעי השיג כהן ניצחון בודד נוסף.
 |
| אלי כהן. השריף ניצח בבכורה (אור שפונדר) |
|
| |
את שני הדרבים האחרונים ניצחה הפועל בעונה שלפני כן ועבור כהן זו היתה ההזדמנות להוציא את העגלה מהבוץ. בשבוע שלפני כן הצליחה מכבי לחזור למסלול הניצחונות כשהביסה 0:4 את בני יהודה והצהובים הגיעו לדרבי מעודדים. הפועל אירחה בבלומפילד שהיה מפוצץ והאווירה המחשמלת הביאה בדקה ה-29 את חאבייר פאאס לנגוח כדור קרן לרשת הצהובים, הפועל הוליכה 0:1.
בזמן שהפועל נראתה בדרך לניצחון נוסף, הגיעה הדקה ה-35. אבי נמני התמקם ברחבת ה-16 ונגח את הקרן שהרים מושיקו מישאלוף לפינה של האדומים ומכבי השוותה.
 |
| אבי נמני. ניצח את הפועל בבכורה של אלי כהן |
|
| |
האוהדים הצהובים רק ביקשו שהשחקנים ישמרו על התוצאה עד למחצית, אבל לעומר פרץ היו תוכניות אחרות. החלוץ פרץ בדקה ה-40 באגף ימין והשאיר את הגנת הפועל מאחור. את המהלך סיים פרץ בבישול יפה למשה ביטון שכבש מקרוב והפך את הקערה על פיה.
לאורך כל המחצית השניה מכבי הצליחה לשמור על התוצאה ואפילו הגיעה למספר הזדמנויות. את המשחק חתם איוון רזיץ', בשערו היחיד בארץ, בדקה ה-90 מבישול של יוסי שבחון. מכבי ניצחה 1:3. אחרי המשחק הזה צברו הצהובים עוד 18 מחזורים ללא הפסד, עד למפגש עם האלופה מכבי חיפה. את העונה סיימה מכבי במקום השלישי עם כרטיס לאירופה וטעם מתוק.