יום שבת, 06.12.2025 שעה 15:14
ליגת ווינר סל 25-26
13595-6737מכבי ת"א
13532-5877הפועל העמק
12444-5416הפועל ת"א
12632-6757עירוני קריית אתא
10436-4866הפועל ירושלים
10509-4986הפועל חולון
10555-5387עירוני נס ציונה
9568-5816בני הרצליה
9622-5887הפועל ב"ש/דימונה
9583-5437מכבי רעננה
9625-5717עירוני רמת גן
9562-4987הפועל גליל עליון
8617-5627מכבי ראשל"צ
8616-5557אליצור נתניה

רכז מהסוג הישן: היכרות עם קנת' "ספידי" סמית'

השחקן החדש של הפועל ירושלים קורץ מחומר שממנו עשויים רכזים: חושב קודם על המסירה, לוחץ על הכדור, מנהל את ההתקפה והמנהיג על הפרקט. פרופיל

|
ספידי סמית' (אינסטגרם)
ספידי סמית' (אינסטגרם)

הפועל ירושלים ממשיכה להתחמש בניסיון להתאושש משתי העונות הקשות שעברו על המועדון בכל הגזרות ואתמול (ראשון) מצאה את הרכז החדש שלה בדמותו של ספידי סמית’. הגארד האמריקאי חוזר לקדנציה שנייה בישראל אחרי ששיחק לתקופה קצרה במכבי חיפה בעונת 2019/20, לאחר החזרה מפגרת הקורונה הארוכה.

כבר בשמונת משחקיו בירוק הצלחנו להבין מי זה ספידי סמית’ – מוסר הרבה, מיידה זריקות לשלוש ושומר נהדר, שמצליח ללחוץ על היריבים שלו ולגרום להם לשחק יותר ללא הכדור. בקדנציה שלו בישראל זאת הייתה הפעם הראשונה בקריירת הבוגרים שלו בה היה השחקן המרכזי בקבוצה, שאחראי גם על להיות הסקורר הראשי וגם להיות הרכז שמנהל את ההתקפה. 

סמית’ הוא לא שחקן מהסוג הזה. הוא האיש שינהל את הקבוצה, ייקח אחריות בחדר ההלבשה וינסה לערב את כולם בהתקפה, אבל לרוב הוא לא ייקח את הכדור בשניות האחרונות וינסה ליצור לעצמו מהלך. הוא יעדיף למסור לשחקן אחר שיקבל זריקה יותר נוחה ממנו. אז למה הפועל ירושלים הביאה אותו? כי הוא רכז מהסוג הישן.

ספידי סמיתספידי סמית' (אינסטגרם)

מלוכד ומשפחתי

קנת’ “ספידי” סמית’ ג’וניור נולד בסנט פטסבורג שבפלורידה וקיבל את הכינוי ישר לאחר שנולד: “הכל קרה כל כך מהר”, אביו, קנת’ סיניור, סיפר בראיון ל-CBS: “הרופאים אמרו לאשתי שיש זמן והוא נולד באמצע המסדרון בדרך לחדר לידה. סבתא שלו אמרה שזה היה מהיר (“That was speedy”) ומאז התחלנו לקרוא לו ככה”.

למרות שמשפחתו הייתה עמידה, ספידי עבר חוויה לא פשוטה בילדות. אחיו החורג, דלוונטה קולי, נרצח באמצע הלילה על ידי שני אלמונים כאשר ספידי היה בן 12: “לא הבנתי למה זה קרה דווקא במשפחה שלנו. אני תמיד חושב על מה היה קורה אם הוא עדיין היה איתנו. הוא תמיד נמצא איתי ברוחו בזמן משחקים”.

מאז המקרה, סמית’ החל לעבוד קשה גם בשבילו, וגם בשביל אחיו. הוא מתעדף את כלל חברי הקבוצה על פניו ויעדיף לעשות דברים שהם מעבר לסטטיסטיקה. התחרותיות שהוא מביא איתו והדרייב שהוא מכניס בשחקנים גורמות לו לבלוט מעל לסקוררים הבולטים. מאמנו בלואיזיאנה טק, מייקל ווייט, אמר בעבר כי “אם היו לי 13 שחקנים תחרותיים כמוהו, לא היינו מפסידים באף משחק”.

ספידי סמיתספידי סמית' (אינסטגרם)

קודם מסירה, אחר כך השאר

ההגדרה היבשה של תפקיד הרכז בכדורסל, היא להוביל את הכדור מעבר למחצית המגרש ולנהל את ההתקפה. הוא אמור להיות המאמן על המגרש ולרוב ניחן ביכולות כדרור ומסירה טובות.

סמית’ עושה בדיוק את התפקיד הזה – עובר את החצי ומתחיל להניע את שאר השחקנים על הפרקט. התפקוד שלו על המגרש גורם למאמנים שלו לבטוח בו ברכז המוביל של הקבוצה ולתת לו לנהל את ההתקפות. האמריקאי בן ה-29 אוהב לקחת על עצמו את האחריות של למצוא את השחקן הפנוי ובירושלים, שהייתה חסרה שחקן בסגנון שלו, הוא יעשה בדיוק את זה.

גם בהגנה הוא עונה להגדרה היבשה של הרכז – הוא שומר טוב מאוד ולוחץ טוב מאוד על הכדור. הוא מסוגל להתמודד עם חדירות לסל והידיים הארוכות שלו מניבות חטיפות ברוב המשחקים (למעלה מחטיפה אחת למשחק בממוצע לאורך הקריירה). בניגוד להתקפה, שם הוא לא מצליח לייצר לעצמו מצבים בעזרת מהירות ביציאה מהמקום, בהגנה הוא מרגיש יותר בנוח לשחק מול יריבים שיותר זריזים ממנו ומנצל את האתלטיות שלו כדי לעצור אותם.

ספידי סמיתספידי סמית' מול אלכס המילטון (עמרי שטיין)

קוורטרבק בתיכון וגם על המגרש

סמית’ הוא לא טראבל מייקר. בכל מקום אליו הגיע באירופה הוא במהרה הפך למנהיג בחדר ההלבשה וזה תורגם למעשים על הפרקט. הוא חושב על מה שטוב לאחרים ובמקביל על מה שטוב לו. בתיכון, כמו הרבה ספורטאים אמריקאיים, התמקד גם בפוטבול, שם שימש כקוורטרבק הפותח. כשמשפחתו אילצה אותו לבחור בין ענפי הספורט, הוא הלך על הכדורסל כי לטענתו יש לו פחות סיכוי להיפצע במקצוע הזה.

הוא גם צדק, אבל לצערו אחד הדברים המרכזיים שבגללם לא הצליח לשחק ב-NBA זאת פציעה – לפני דראפט 2015 הוא הוא נפגע בקרסול הימין ולא היה כשיר במאת האחוזים. למרות שעשה מבחנים בשבע קבוצות שונות וקיווה להיבחר בסיבוב השני. הוא עבר לריגה, שם שיחק 11 משחקים והרגיש מספיק בשל כדי לנסות שוב להגיע ל-NBA. הוא בילה ארבע שנים בג’י ליג ולאורך כל התקופה שם, ממוצע הנקודות שלו למשחק היה קרוב מאוד לממוצע האסיסטים.

ספידי סמיתספידי סמית' (אינסטגרם)

למרות שהחל לקחת יותר זריקות בהתקפה, הוא עדיין מקדש את המסירה. בעונה האחרונה הוא מסר רק שש פעמים פחות מארבעה אסיסטים למשחק בליגה הליטאית, ובליגת האלופות של פיב”א רשם 5.6 אסיסטים למשחק. בעונה האחרונה רק רטין אובאסוהן רשם כמות דומה של אסיסטים באירופה (5.3), אבל גם היה הקלע השני בטבעו אחרי ג’יילן אדאמס.

כמו שכבר הספקתם להבין, סמית’ לא מגיע כדי לקחת על עצמו את נטל הזריקה, אלא את כל שאר הדברים שרכז צריך לעשות – למסור ולנהל את המשחק: “אני אוהב להפוך את החברים שלי לקבוצה לטובים יותר” אמר בראיון, “אני מרגיש שהדבר הראשון שאני צריך לעשות כרכז זה לערב את כולם במשחק. תמיד הייתי הבחור שחושב קודם על המסירה כי אני רוצה לגרום לכולם להיות בטוחים בעצמם על הפרקט”.

'ספידי סמית (עמרי שטיין)

רכז ולא מעבר

ספידי לא אמור להיות כמו קודמו בתפקיד. דזיקיץ’ בונה על הרכז החדש שלו שיהיה אמון על בניית ההתקפה, כאשר אם הוא נותן משחק קליעה טוב זה רק בונוס. בעונה האחרונה שלו בריטאס וילנה, הוא קלע ב-38.9 אחוזים מעבר לקשת, אבל אלו הזריקות הכמעט יחידות שהוא לוקח. הוא לא חודר מצטיין והזריקה שלו ל-2 לא ברמה שאפשר לסמוך עליה ברגעי האמת, אבל הוא מצליח לסחוט עבירות וללכת לקו העונשין, מה שהיה עקב האכילס של ירושלים בעונה שעברה, משם הוא קולע במעל 80 אחוזים בשנתיים האחרונות.

הרכז החדש של הפועל ירושלים מגיע כדי להיות חלק ממשהו גדול יותר. הוא יכול להפעיל את לוי רנדולף (מלך הסלים של העונה שעברה בליגת האלופות) בצורה טובה, אבל הירושלמים צריכים עוד שחקנים שהם סקוררים שיכולים לשחק ללא הכדור כדי שסמית’ יהיה אפקטיבי. למרות שהוא מאבד הרבה כדורים, יחס האסיסטים/איבודים הוא גבוה בצורה משמעותית מהגארדים שברמתו באירופה (מעל שלושה אסיסטים לאיבוד בממוצע למשחק). 

כשמדברים על רכזים ששימשו נטו כרכזים, נהוג להזכיר את ג’ון סטוקטון כזה שמילא את התפקיד בצורה המושלמת: מוסר, חוטף ורק אז קולע. דזיקיץ’ בונה על סמית’ שיהיה הסטוקטון שלו בהפועל ירושלים – ינהל את ההתקפות, ימצא את השחקן הפנוי, ישמור על הרכז של היריבה ויקלע מתי שהוא פנוי. אם יצליח במשימה, סמית’ יוכל להיות פני החזרה של הפועל ירושלים לפסגת ליגת האלופות.

ספידי סמיתספידי סמית' (עמרי שטיין)



טוען תגובות...
אסור לפספס
נגןמפחיד מדי: מגרש כדורגל בגובה 1700 מטר
מפחיד מדי: מגרש כדורגל בגובה 1700 מטר
נגןלא לכל אחד: המעריצה שהחליפה חולצה עם מסי
לא לכל אחד: המעריצה שהחליפה חולצה עם מסי
נגןדנה תופסת את מנור עצבני בזמן הפסד בפיפא
דנה תופסת את מנור עצבני בזמן הפסד בפיפא
נגןהשוער שהשתגע: בעט את הכדור ליריב בפנדל
השוער שהשתגע: בעט את הכדור ליריב בפנדל
כדורגל ישראלי חדשות
ליגת העל Winner
ליגה לאומית
ליגות נמוכות
גביע המדינה
גביע הטוטו
גביע הטוטו לאומית
ליגת העל לנוער
וולה נוער וילדים
ספורט תיכוניים
ליגת ''יעז'' פוצ'יוולי
נבחרת ישראל
ליגת העל לנשים
הליגה הלאומית לנשים
התאחדות/שופטיםכדורגל עולמי חדשות
ליגה ספרדית
ליגה איטלקית
ליגת האלופות
הליגה האירופית
קונפרנס ליג
ליגה אנגלית
ליגה גרמנית
ליגה צרפתית
ליגה בלגית
ליגה הולנדית
ליגה דנית
ליגה רוסית
ליגה טורקית
ליגה יוונית
ליגה קפריסאית
ליגה סקוטית
ליגה פורטוגלית
ליגה שווייצרית
ליגה אוסטרית
ליגה פולנית
ליגה ארגנטינאית
ליגה ברזילאית
ליגת האומות
מוק' מונדיאל 26 (אירופה)
גביע העולם למועדונים 25
מונדיאליטו
יורו עד 21כדורסל ישראלי חדשות
ליגת ווינר סל
גביע המדינה
גביע ווינר
לאומית גברים
ליגת ווינר אתנה נשים
ליגת התיכונים
ישראלים במכללות
נבחרת ישראלכדורסל עולמי חדשות
יורובאסקט 2025
NBA
יורוליג
יורוקאפ
ליגת האלופות של פיב''א
ליגה ספרדית
ליגה יוונית
ליגה איטלקית
ליגה טורקית
ליגה צרפתית
/* LAST / NEXT ROUNDs */