יום שבת, 06.12.2025 שעה 12:24
ליגה טורקית 25-26
3611-3215גלאטסראיי1
3213-3114פנרבחצ'ה2
3112-2514טרבזונספור3
267-1714גוזטפה4
2516-2215סמסונספור5
2417-2414בשיקטאש6
2222-2114גאזישיר גאזיינטפ7
1815-1214קוצ'איליספור8
1616-1914בשאקשהיר9
1615-1414אלאניספור10
1523-1914קוניאספור11
1422-1614ריזספור12
1425-1414אנטליהספור13
1321-1414קסימפשה14
1217-914איופספור15
1231-1414קייסריספור16
1121-1414גנצ'לרבירליג'י17
826-1314פתיח קארגומרוק18

ארדואן בלחץ: הקטנות משתלטות על הצמרת

מסתבר שהזכיה של בורסאספור באליפות בשנה שעברה לא היתה מקרית. פנרבחצ'ה, בשיקטאש וגלאטסראיי מדשדשות ולא מתקרבות לפסגה. תחילת המהפכה?

|
דניאל גואיזה. פנרבחצ´ה מאבדת גובה (רויטרס)
דניאל גואיזה. פנרבחצ´ה מאבדת גובה (רויטרס)

כמה פעמים יצא לכם להסתכל על טבלת הליגה הספרדית ולא למצוא בין שלוש הראשונות את ברצלונה או ריאל מדריד? כמה פעמים יצא לכם לבדוק מה מצב הליגה באנגליה ולא ראיתם ברשימת הראשונות את מנצ'סטר יונייטד או צ'לסי? כמעט אף פעם. ולמה זה? כי ככה זה עובד. הקבוצות הגדולות נשארות גדולות, שומרות על מעמדן בצמרת הטבלה והקבוצות הקטנות ממשיכות לדשדש, לנסות לגדל שחקנים תוצרת בית ואולי להפתיע.

מה שקורה השנה בטורקיה הוא נוגד את כל מה שהיכרנו עד עכשיו. גם המעטים שחובבים את הליגה הטורקית מתקשים להבין מה בדיוק קורה שם, והאם במקום שיטת הקיזוז המציאו במדינה השכנה שיטה חדשה. היפוך טבלה.

אחרי שבורסאספור הקטנה, קבוצת מרכז טבלה ומטה בימים כתיקונם הצליחה להפתיע את הכדורגל הטורקי וזכתה באליפות, חשבו כולם על המשפט המפורסם שאומר שגם תרנגולת עיוורת מוצאת מידי פעם גרגיר לאכילה. שגם בני יהודה והפועל חיפה זכו פעם באליפות בישראל. מבט חטוף בטבלת הליגה הטורקית מסמנת אולי את תחילת תהליך המהפכה.

בשיקטאש שהביאה את גוטי מריאל מדריד וגלאטסראיי שכבר הספיקה להחליף את רייקארד בגיורגי האג'י הרומני בעמדת המאמן, תפסו מקום טוב באמצע הטבלה ורק פנרבחצ'ה עושה קולות של קבוצה שאולי עדיין לא הרימה ידיים. הצמרת כבר מזמןלא בנויה משלוש הגדולות של איסטנבול. אחרי כמעט סיבוב ראשון, קצת קשה לעכל, אבל קייסאריספור, טרבזונספור ובורסאספור תופסות את השלישייה הראשונה.

גוטי. 2.7 מיליון יורו לעונה (רויטרס)
גוטי. 2.7 מיליון יורו לעונה (רויטרס)
 

"המשבר הכלכלי עזר לקבוצות הקטנות"
יוסי אלבלה, 34, הוא חובב כדורגל טורקי מושבע. הוא נולד באיסטנבול ועלה לישראל עם הוריו בתחילת שנות ה-80. כילד צעיר החל לעקוב אחרי פנרבחצ'ה ועד היום הוא ממשיך לאהוד את הקבוצה הכחולה צהובה, צופה קבוע במשחקי הליגה דרך שידורי הלווין ומתקשה לראות את הקבוצה החביבה עליו לא מצליחה לשחזר את הימים הגדולים שהיו לה רק לפני כמה שנים טובות כשחיים רביבו היה המלך של טורקיה.

“המשבר הכלכלי פגע בעיקר בקבוצות הגדולות שהשקיעו הרבה כסף ונפלו” הוא הסביר איך הצליחו הקבוצות הפחות בולטות בליגה להתקדם. “בליגה הטורקית אין מכסת זרים כמו בארץ. כמעט בכל קבוצה יש בסביבות עשרה שחקנים שהם לא טורקים. נוצר מצב, משיקולי תקציב, שכולם הביאו זרים פחות או יותר באותה רמה והפער צומצם”.

חגיגות האליפות של בורסאספור. הצליחו בזכות המשבר הכלכלי (רויטרס)
חגיגות האליפות של בורסאספור. הצליחו בזכות המשבר הכלכלי (רויטרס)
 

אבל כמובן שזה לא רק זה. בשיקטאש למשל הביאה בקיץ את גוטי מריאל מדרידומשלמת לו 2.7 מיליון יורו לעונה. ברנד שוסטר שאימן את גוטי בריאל מדריד רצה את הכוכב לידו, אבל מסתברשזה עדיין לא זה. גלאטסראיי נלחצה מפתיחת עונה בינונית והראשון ששילם את המחיר היה, כמו תמיד, המאמן. פרנק רייקארד ההולנדי נשלח הביתה ובמקומו הובא גיורגי האג'י הרומני, ורק הזמן יגיד האם השינוי הזה היה נחוץ.

השליטה הדרום אמריקנית מול המחסור בסחורה מקומית
בכדורגל הטורקי שולטים השחקנים הדרום אמריקנים. רק אצל המוליכות אפשר למצוא לא פחות מ-13 שחקנים שהגיעו מדרום אמריקה. אלבלה חושב שזה דווקא פוגע בכדורגל הטורקי: "בגלל שאין מכסת זרים, לא נשאר הרבה מקום לשחקנים טורקים. במונדיאל של 2002 ביפן ודרום קוריאה הטורקים הגיעו לחצי הגמר וסיימו במקום ה-3 בעולם, אבל מאז היתה ירידה".

רוברטו קרלוס. חזר לברזיל (רויטרס)
רוברטו קרלוס. חזר לברזיל (רויטרס)
 

אז נכון שחמיט אלטינטופ משחק בבאיירן מינכן, אבל גם צריך לזכור שמדובר אולי בשחקן הבכיר ביותר בטורקיה כיום, רק שלא נולד בטורקיה ולא שיחק מעולם אף לא דקה אחת בליגה הטורקית. וחסן שאש שבימים הטובים היה מבוקש במועדונים כמו אינטר ומילאן והאקן שוקור כבר לא משחקים, נשאלת השאלה האם ניסיון פיתוח הליגה הטורקית ככל הנראה על חשבון הנבחרת והצעירים המקומיים נכונה.

“אני לא חושב שעד סיום העונה יהיה שינוי גדול בטבלה, ואני בהחלט רואה את אחת הקבוצות הלא גדולות זוכה באליפות. יש סיכויים גדולים שהטבלה תראה פחות או יותר ככה גם בסיום העונה. אני לא מאמין שיש כאן איזה תהליך של שינוי או "הפיכה בטורקיה" כי בעוד שנה שנתיים הרי הקבוצות הגדולות שוב ייצאו ממעגל הבעיות הכלכליות, יחזרו להשקיע כספים ולעמוד על הרגליים" סיכם אלבלה.

גיורגי האג´י. ינסה להחזיר את כח ההרתעה לגלאטסראיי (רויטרס)
גיורגי האג´י. ינסה להחזיר את כח ההרתעה לגלאטסראיי (רויטרס)
 

כך או כך, כרגע זוהי שעתם היפה של הקבוצות הקטנות. בורסאספור משחקת בשלב הבתים של ליגת האלופות וכבר פגשה את הכוכבים של אלכס פרגוסון ומנצ'סטר יונייטד, ולנסיה וריינג'רס. היא אמנם עוד לא כבשה שער ולא זכתה בנקודה, אבל בשביל מועדון ששיחק בקריירה שלו רק פעמיים קודם לכן במסגרת אירופה, עצם ההשתתפות והכסף שזורם יכולות להעמיד את המועדון על הרגליים, לנסות ל"קנות" אוהדים חדשים ולעשות את קפיצת המדרגה הזו מקבוצות תחתית לקבוצת צמרת.




טוען תגובות...
אסור לפספס
נגןמפחיד מדי: מגרש כדורגל בגובה 1700 מטר
מפחיד מדי: מגרש כדורגל בגובה 1700 מטר
נגןלא לכל אחד: המעריצה שהחליפה חולצה עם מסי
לא לכל אחד: המעריצה שהחליפה חולצה עם מסי
נגןדנה תופסת את מנור עצבני בזמן הפסד בפיפא
דנה תופסת את מנור עצבני בזמן הפסד בפיפא
נגןהשוער שהשתגע: בעט את הכדור ליריב בפנדל
השוער שהשתגע: בעט את הכדור ליריב בפנדל
כדורגל ישראלי חדשות
ליגת העל Winner
ליגה לאומית
ליגות נמוכות
גביע המדינה
גביע הטוטו
גביע הטוטו לאומית
ליגת העל לנוער
וולה נוער וילדים
ספורט תיכוניים
ליגת ''יעז'' פוצ'יוולי
נבחרת ישראל
ליגת העל לנשים
הליגה הלאומית לנשים
התאחדות/שופטיםכדורגל עולמי חדשות
ליגה ספרדית
ליגה איטלקית
ליגת האלופות
הליגה האירופית
קונפרנס ליג
ליגה אנגלית
ליגה גרמנית
ליגה צרפתית
ליגה בלגית
ליגה הולנדית
ליגה דנית
ליגה רוסית
ליגה טורקית
ליגה יוונית
ליגה קפריסאית
ליגה סקוטית
ליגה פורטוגלית
ליגה שווייצרית
ליגה אוסטרית
ליגה פולנית
ליגה ארגנטינאית
ליגה ברזילאית
ליגת האומות
מוק' מונדיאל 26 (אירופה)
גביע העולם למועדונים 25
מונדיאליטו
יורו עד 21כדורסל ישראלי חדשות
ליגת ווינר סל
גביע המדינה
גביע ווינר
לאומית גברים
ליגת ווינר אתנה נשים
ליגת התיכונים
ישראלים במכללות
נבחרת ישראלכדורסל עולמי חדשות
יורובאסקט 2025
NBA
יורוליג
יורוקאפ
ליגת האלופות של פיב''א
ליגה ספרדית
ליגה יוונית
ליגה איטלקית
ליגה טורקית
ליגה צרפתית
/* LAST / NEXT ROUNDs */